Mies Adriaans, krijgt ere titel “Bergeijkenaar van het jaar 2019”

BERGEIJK – Mies Adriaans was er beduusd van. Het kwam voor hem als een totale verrassing dat hij vrijdagmiddag in het Aquinohuis tot Bergeijkenaar van het jaar uitgeroepen werd.

Met het smoesje dat er kerstkaarten geschreven moesten worden voor de Zorgzame Buurt was Mies Adriaans (77) naar het Aquinohuis in Bergeijk gelokt. Daar werd hij na een uur kerstkaartencorvee verrast door wethouder Manon Theuws, die zijn verkiezing tot Bergeijkenaar van het jaar 2019 bekendmaakte.

De aard van het smoesje illustreert meteen de reden van Adriaans’ uitverkiezing: zijn groot sociaal hart. „Mies zet zich in voor Groot Bergeijk en komt bij mensen achter de voordeur die onzichtbaar zijn voor de gemeente”, licht Theuws de keuze toe. Er waren acht personen aangemeld voor de titel. De commissie waarin naast de wethouder onder andere Vrijwilligers Organisatie Bergeijk (VOB) en Wel!Zijn de Kempen vertegenwoordigd zijn, koos voor Adriaans.

“Je hebt goede contacten nodig, anders kun je niks klaarkrij­gen”, aldus Mies.

Hij is al jaren de kartrekker van de Algemene Hulpdienst Bergeijk, een organisatie die belangeloos zorgt voor personen in de gemeente die het financieel wat minder hebben. Adriaans ondersteunt vooral oudere mensen met het invullen van papieren en het aanvragen van voorzieningen. En tot voor kort bemenste hij regelmatig TIP Bergeijk, de lokale VVV. De bescheiden vrijwilliger is vaak op het gemeentehuis te vinden, om aan te kaarten waar het beleid op sociaal vlak tekortschiet. „Ik heb ieder kwartaal wel overleg met hem”, zegt Theuws. „Hij houdt me scherp.”

Luis in de pels

Er verschijnt een glimlach op het gezicht van Adriaans als hem gevraagd wordt of hij een luis in de pels is voor de gemeente. „Zeker, een wethouder heeft me in het verleden wel eens een bijtertje genoemd. Maar altijd in het nette. Je hebt goede contacten nodig, anders kun je niks klaarkrijgen. We houden elkaar scherp.”

Adriaans was jarenlang raadslid en werkte bij een grote woningbouwcorporatie. Hij denkt dat zijn sociale bezieling daar vandaan komt. „Ik heb veel leed gezien. Ik wil mensen een stem geven die anders niet gehoord worden.” Het vergt enig aandringen om de Bergeijkenaar zijn grootste verdienste te ontfutselen. „De processen binnen het gemeentehuis gaan trager dan ik zou willen. Maar ik denk dat we op de goede weg zijn: er worden verbindingen gelegd tussen de verschillende lagen van de bevolking.”

De eretitel Bergeijkenaar van het jaar is nu overgedragen van vrijwilliger Ad Willems naar Mies Adriaans.